Ankara'dan aldığımız son haberlere göre güneş enerjisi sektöründe büyük devrim başlıyor. Resmi duyuru önümüzdeki hafta yapılacak. Büyük mevzuat değişiklikleri birkaç hafta içinde yayımlanacak.İşte birkaç özet başlık..


- Mesken GES'lerde KDV %1'e düşüyor.


- Mesken GES'lerde başvuru süreci bitiyor. Kurulum bittikten sonra ilgili EPC sadece dağıtım şirketine gerekli teknik bilgileri verecek. Mülk sahibi karar verdikten 2-3 gün sonra çatısına kurduğu GES'den elektrik üretmeye başlayacak.


- Lisanssız elektrik üretim santrallerinde "kağıt" tarihe karışıyor. Artık tüm süreç e-devlet üzerinden dijital olarak ilerleyecek ve takip edilecek.


- Nisan ayı içinde Keban ve Atatürk barajları YEKA alanı ilan edilip dünyanın ilk 2GW toplam kapasiteli (her biri 1GW) yüzer GES yarışması başlıyor.


- Kuzey denizindeki çalışmalara benzer Marmara-İstanbul, İzmir, Antalya ve Mersin körfezlerine her biri 1 GW gücünde olan enerji adalarının inşaatı başlıyor (Güneş+Rüzgar+Depolama)


- TarımGES mevzuatının Nisan ayı içinde yayımlanması bekliyor. Artık tarım/hayvancılık sektörü hem daha verimli meyve-sebze üretecek, hem de ülke güneş kurulu gücünü arttırıp gelir elde edecek.


- Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmaları ile ilgili mevzuat güncellemesini EPDK önümüzdeki hafta görüşe açacak, Mayıs başında yayımlanması bekleniyor.Her bir elektrik tüketicisi uzun vadeli ucuz-temiz elektrik alabilecek. Yatırımcılar bu bağlamda herhangi bir ek şart olmadan GES-RES yatırımı yapabilecekler.


- TEİAŞ önümüzdeki günlerde rezervuarlı tüm hidroelektrik santraller için yüzer GES kapasitesi tahsis edecek.


- Güneş enerjisi sektöründeki ürün ve servislerini ihraç edebilen şirketlere özel ek maddi destekler geliyor.


- 50kW'a kadar olan meskenGES'ler için düşük faizli, uzun süreli güneş kredisi geliyor.


- Deprem felaketini yaşadığımız bölgelerden başlayarak yeni yapılacak tüm konut, ticarethane ve sanayi tesislerinin çatısına GES kurma zorunluluğu geliyor.


- SPK-Maliye Bakanlığı-EPDK-Enerji Bakanlığı ortak çalışma yaparak her bir vatandaşın, bir güneş paneli alarak bile ortak olabileceği sosyalGES yatırımlarının önünü açıyor.


- Şeffaflık ilkesi doğrultusunda dağıtım veya iletim hatlarındaki TM kapasiteleri online olarak paylaşılacak. Yeni yapılacak TM'ler, dağıtım ve iletim hatları da aynı sayfa üzerinde takip edilebilecek. TEİAŞ ve dağıtım şirketleri bu konuda yatırım seferberliğine başlıyor. HVDC iletim hatları ile ülkenin her bir tarafındaki üretim ve tüketim tesisleri birbirine bağlanıyor.


-Çok kısa süre içinde yeşil hidrojen ihaleleri başlıyor. Öncelikle varolan doğalgaz çevrim santrallerinde %20'ye varan oranda hidrojen kullanımı teşvik edilecek.


-Yeni nesil enerji depolama, batarya, perovskite gibi teknolojilerin yerli üretimi için özel destek programları açıklanacak.


- AC ve DC tüm elektrikli araç şarj istasyonlarının elektriği mecburi olarak güneş/rüzgar enerji santrallerinden gelecek.