Güneş Paneli
Güneş paneli nedir?
Güneş paneli, güneş enerjisi toplayan bir cihazdır. Güneş ışınlarının enerjisi, fotovoltaik hücrelerin yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürülür. Güneş panelleri, evler, işyerleri ve endüstriyel tesisler gibi birçok yerde kullanılır ve bu yerlerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilir. Güneş panelleri, çevre dostu ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olur.
Güneş paneli, güneş enerjisi toplayan bir cihazdır. Güneş ışınlarının
enerjisi, fotovoltaik hücrelerin yardımıyla elektrik enerjisine
dönüştürülür. Güneş panelleri, evler, işyerleri ve endüstriyel tesisler
gibi birçok yerde kullanılır ve bu yerlerin elektrik ihtiyaçlarını
karşılamak için kullanılabilir. Güneş panelleri, çevre dostu ve
yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve karbon emisyonlarını azaltmaya
yardımcı olur.
Güneş paneli, güneş ışınlarından enerji üreten fotovoltaik hücrelerin birleştirilmesinden meydana gelir. Güneş paneli, solar enerji sistemlerinin temel yapı taşını oluşturur. Güneş paneli, çerçeve, temperli cam, EVA, Solar hücre, backsheet (arka yüzey) ve bağlantı kutusundan oluşur.
Günümüzde gelişen teknoloji ile yüksek verimli güneş paneli üretmek mümkündür. En çok tercih edilen güneş panellerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
20 watt güneş paneli ile 50 watt güneş paneli Arasında olan paneller küçük güneş paneli olarak adlandırılır.
100 watt güneş paneli ile 190 watt güneş paneli arasında olan paneller orta boyutta güneş paneli sayılırlar.
Bu paneller tek olarak kullanıldığında 12 volt Güneş Enerji sistemi için uygundur.
200 watt güneş paneli, 250 watt güneş paneli, 280 watt güneş paneli, 345 watt güneş paneli ve 410 watt Güneş paneli büyük panel grubuna girer.
2022 en iyi güneş panelleri 450 watt güneş paneli oarak nitelendirilebilir.
Bu panel grubu ise 24 volt güneş enerji sistemi ve 48 Volt güneş enerji sistemi için kullanılır.
En ucuz güneş paneli ise 20 watt güneş panelidir. Güneş paneli fiyatları en uygun firma Solar DEPO firmasıdır.
Güneş paneli nasıl yapılır?
Güneş panelinin temel parçası olan Solar hücre ağırlıklı olarak silikondan üretilir. Silikon Dünya üzerinde yaygın olarak bulunabilen bir maddedir. Hücre üretiminde kullanılan silikon, Farklı maddeler ile karıştırılarak yüksek ısı ve basınç altında preslenerek katman haline getirilir. Monokristal güneş paneli yapımında kullanılan hücreler yekpare olarak dökülmüş silikon katmanından kesilerek üretilir. Polikristal güneş paneli ni oluşturan hücreler ise Parçalı silikon plakalarının bir araya getirilmesi ile üretilir.
ince film Güneş panelinin yapımı ki daha karmaşıktır. Silikonla alışım haline getirilen çok farklı maddeler kullanılmaktadır. Bu maddeler arasında galyum-arsenür (GaAs), amorf silikon ve bakır-indiyum-galyum-selenür (CIGS), admiyum-tellürid (CdTe), gibi maddeler bulunur.
Güneş paneli nasıl elektrik üretir?
Güneş ışığıyla dünyamıza ulaşan fotonların Güneş paneli (solar panel) yüzeyine çarpması sonucu elektrik üretir. Güneş panelinin yüzeyine çarpan foton sayısı ne kadar fazla olursa üretim de o kadar fazla olur. Bu nedenle solar paneller Güney yönünü 25 derece ile 35 derece açıyla konumlandırılır. Güneş panelinden Maksimum üretim yapmak için Günün en verimli olan saati öğlen 12:00 da solar panel güneşe ayna gibi karşıdan bakmalıdır.
Güneş paneli çeşitleri nelerdir?
Güneş panelleri (Solar Panel), Polikristal, Monokristal ve İnce film olmak üzere üçe ayrılır. Tiny film (ince film) güneş panelleri günümüzde pek rağbet görmemektedir. Türkiye'de en çok kullanılan güneş panelleri Monokristal ve Polikristal paneller dir.
Polikristal güneş panelleri:
Polikristal güneş panelleri daha stabil çalışan, yüksek ısılara ve gölgelenmeye dayanımlı paneller dir. Sıcak bölgelerde polikristal güneş paneli kullanmak daha sağlıklıdır. Polikristal panellerin ömürleri 25 ila 30 yıl civarındadır. Daha stabil çalışırlar ve daha uzun ömürlüdürler. Yer sıkıntısı olmayan yerlerde mutlaka polikristal güneş paneli kullanılmalıdır. Polikristal güneş paneli watt başına birim fiyatı daha ucuzdur.
Polikristal güneş panellerinin kullanım alanları nelerdir?
Polikristal güneş panelleri, Güneş enerji santrallerinde, evlerde, tarımsal sulama sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Monokristal Güneş panellerini göre daha düşük üretim yaptığı gözlenebilir. ancak polikristal güneş paneli dünyada ilk üretilen güneş panelleri arasında yer alır. üretim tarihi itibariyle 30 yılı aşkın süredir kullanımda Ulan ve hala çalışan Güneş panellerine rastlamak mümkündür. Polikristal güneş paneli mekanik çözülme şartlarına Gece ile gündüz arasındaki ısı farkından kaynaklı genleşme hasarlarına karşı daha dayanıklıdır.
Monokristal güneş panelleri:
Türkiye'de Monokristal Güneş panelinin daha fazla üretim yaptığına dair yanlış bir kanı vardır. Monokristal Güneş paneli daha yüksek voltaj gösteriyor olmasına rağmen bu değeri enerji olarak yakalayabilmek için mutlaka MPTT Şarj kontrol cihazı veya şarj kartı bulunan inverter kullanmak gerekir. Bunu kullanmazsanız o yüksek voltajda üretilen enerjiyi kaçırmış olursunuz. Dolayısıyla Monokristal panel ile kurulacak sistemler daima daha pahalı olur. Monokristal paneller üretim tarihleri itibariyle 10 ile 15 yıllık geçmişe sahiptir. Bu sebepten dolayı polikristal güneş panelleri gibi 30 yıl ömür tecrübeleri henüz yoktur.
Monokristal güneş panellerinin kullanım alanları nelerdir?
Monokristal Güneş paneli dar alanlarda ve Yer sıkıntısı olan yerlerde kullanılmalıdır. Genellikle karavan ve teknelerde tercih edilmektedir. Bunun Yanında yüksek voltaj ile çalışan on-grid invertörlerde ve diğer şebeke bağlantılı sistemlerde de tercih edilmektedir. Türkiye'nin kuzey bölgelerinde üretim düşük olduğundan Yine monokristal güneş paneli kullanmak sağlıklı bir karar olacaktır.